blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG miko
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
555gallardo



Pomohli by mobilné hry Nintendu?
pridal 555gallardo 1.6. 2014 o 0:16



Najnovšia konzola Nintenda, Wii U, má v porovnaní so svojou predchodkyňou slabé predaje a Nintendo dokonca muselo niekoľkokrát znížiť svoje očakávania pri oznamovaní finančných výsledkov. Wii U sa teda nakoniec nepredáva podľa očakávaní a je celkom pochopiteľné, že investori hľadajú spôsob, ako spoločnosti pomôcť, aby z nej potom mohli vytrieskať maximum. Jednou z často spomínaných možností je práve vydanie akýchsi merchandise aplikácií, minihier pre mobilné zariadenia so systémom Android alebo iOS. Dve najrozšírenejšie platformy na svete by mohli Nintendu pomôcť so zlepšením situácie, no spoločnosť sa snaží tomuto kroku vyhnúť, pretože by to údajne parazitovalo na predajoch jej hardvéru - ktoré sú už teraz celkom slabé.

 

 

Istým spôsobom jej rozhodnutie chápem. DNA Nintenda je postavená na úzkom prepojení hardvéru a softvéru a možné vydanie Super Maria alebo Zeldy na iPhone alebo Galaxy S5 by túto DNA narušilo. Je jasné, že keď chcete hrať Maria, chcete si kúpiť Wii U. A keď chcete Wii U, kupujete si ho preto, lebo chcete Maria. Na takomto prepojení je postavená celá filozofia spoločnosti Nintendo, no smartfóny spôsobili, že záujem o kupovanie vreckových konzol a drahých hier opadol. Mobilným hráčom dnes stačí, že si mobilné hry zahrajú na telefóne so štvorjadrom a 2 GB RAM a to im dnes prináša celkom neobmedzené možnosti. Mimo iného aj možnosť zahrať si emulovaného Super Maria alebo Pokémon Ruby na svojom telefóne. Lenže nebol by krajší pocit, že vám toho Super Maria sprístupnilo samotné Nintendo a vy nemusíte hľadať ROM-ky na internete? Osobne si myslím že hej, je to určité gesto, ktoré psychologicky vylepšuje renomé spoločnosti.

 

Ale to je niečo, čo Nintendo nerobí a nechce to robiť. Doposiaľ predstavilo len jednu jedinú aplikáciu a aj to sa neskôr ukázalo, že sa jedná iba o mobilné UI pre službu Mario Kart TV. Oveľa lepší krok by ale bol, keby Nintendo vydalo napríklad odľahčenú verziu Mario Kart pre iOS / Android a efekt by bol úplne iný a výsledok by bol pozitívny pre obe strany. Fanúšikovia na mobiloch by už nemuseli hrať Angry Birds Go (priznajme si, je to klon Mario Kart) ale hrali by originál s možnosťou kúpiť si konzolu, na ktorej si zahrajú plnú hru. Navyše ak by to Nintendo robilo pri mnohých ďalších hrách, ktoré vydá alebo vydalo, vo výsledku by mohol posilniť predaje svojej konzoly. Nehovoriac o tom, keby vydalo remake legendárnych tiulov ako je Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3 alebo Zelda. A aj keby boli tieto remaky platené, mnoho hráčov by za ne určite zaplatilo (rozumnú cenu).

 

Sony nemá problém s vydávaním minihier na Android

 

Ďalšou možnosťou je, že by Nintendo mohlo vyrábať minihry, ktoré by hráčom odomykali bonusy v plnohodnotnej konzolovej hre. Presne takúto filozofiu marketingu využíva ďalší výrobca konzol, Sony. Ako som si totiž pred malou chvíľou všimol, Sony má v ponuke Google Play zopár hier, ktoré sú prepojené so službou PSN a vo výsledku svojim hráčom dávajú bonusy, ktoré môžu uplatniť v plných hrách na svojich PS3 alebo PS4 konzolách. Aby som bol presný, jedná sa o hry Ratchet & Clank: Before the Nexus KNACK's Quest. Tieto dve hry boli postavené špecificky ako doplnok pre tituly, ktoré si môžu hráči kúpiť na konzolách a navyše tým, že na svojich telefónoch hrajú minihry, v plnej hre získajú rôzne bonusy. Jedná sa pritom o jednu logickú hru a jednu "behačku" v štýle Temple Run. No a ako som zistil nakoniec, je tu ešte ďalšia hra, ktorá slúži viacmenej výhradne na marketing, nakoľko do "plnej" hry neprinesie žiadne bonusy. Jedná sa o minihru PS Vita Pets: Puppy Parlour, ktorá očividne vyšla v predstihu pred vydaním PlayStation Vita Pets, exkluzivitu pre súčasný handheld od Sony. Hra síce hráčom neprinesie žiadne bonusy na Vitu, no ponúkne im možnosť nahliadnuť do sveta hry, ktorú si potom možno kúpia na svoju Vitu. A práve to je niečo, čím by sa mohlo Nintendo inšpirovať, mohlo si zobrať príklad a mohlo upraviť svoju marketingovú stratégiu.

 

Vyzeral by Super Mario pre Android takto?



Prístupov 6555
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Pomohli by mobilné hry Nintendu?
[ 1.6.2014] (príspevkov 0)